MILYEN HATÁSOK LESZNEK AZ TERÜLETRE ?
2023. február 28. írta: Mandala75

MILYEN HATÁSOK LESZNEK AZ TERÜLETRE ?

MILYEN HATÁSOK LESZNEK AZ TERÜLETRE ?

A frissvízigény 1000 köbméter/óra, -> ezt honnan veszi el ? Most is víz gondokkal küzdő Alföldből !

Sajnos, az a probléma, hogy a technológiai víz az CSAK FRISS VÍZ kell legyen, tehát ott a TISZTÍTOTT víz NEM ALKALMAS, mert az nem jó minőségű erre. (GÖD ÉS KOMÁROM, tiszta sőt a TATAI karsztvizet használják, míg - most még - azt állítják DEBRECENBEN, hogy ott már tisztított vizet fognak használni, vagy szükre vizet, de erre még nincs infrastruktúra, a rendszer sem bírja el. Jelenlegi tanulmányok szerint nem kivitelezhető ... )

Debrecenben nem lehet ekkora mennyiséget kivenni a talajból.
Lassan már a kis helyi fúrt kutakból is képtelenség kellő mennyiségű vizet
felhozni a kiskertekben, annyira kevés a víz a környéken. Ha beindul a gyártás, akkor félő, hogy sok méterrel süllyed tovább a talajvízbázis.

SZENNYVÍZ - MÉRGEZŐ ANYAGOK A TALAJVÍZBEN
De nem az elképesztő mennyiségű vízigény jelenti az egyetlen gondot abban a térségben, hanem szennyezett víz elhelyezése is: a gyár környéki talajvizekben mérgező anyagok
jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok.

MÁSHOL IS VANNAK GONDOK:
Már működik olyan akkumulátorgyár Magyarországon, ahol modellezhetők a környezeti hatások.
A Samsung gödi gyáráról van szó, ahol szintén kritikus kérdéssé vált a vízfelhasználás, illetve a termelésből adódó ártalmas anyagok semlegesítése.
A telep bővítése tovább növeli a gyártás vízigényét.

1 KW tároló előállítására 41 KW energia szükséges !!!
Visszatérve a szakértői elemzésekre, azokban az energia-felhasználásról is kritikusan fogalmaznak. Számítások szerint 1 kilowattóra energia-tárolókapacitás előállításához 41,5 kilowattóra energia szükséges. Évi 100 gigawattóra kapacitás előállításához tehát 4150 gigawattóra energiára lenne szükség, amit egy 500 megawatt teljesítményű erőmű tudna biztosítani. Ennyi áramot állítanak elő egyenként a paksi reaktorblokkok. Paks bekapcsolása a debreceni ipari térség ellátásába ....

GAZDASÁGILAG IS VESZTESÉG:
a magyar kormány – az alapinfrastruktúra 88 milliárd forintos fejlesztésén túl – további mintegy 250 milliárd forinttal „száll be” a beruházásba támogatások formájában, amelyekkel végső soron az első öt évben a magyar állam finanszírozza majd a gyár működését.

KÍNA ÉS A NÉMETEK VISZIK KI AZ ORSZÁGUNKBÓL A NYERESÉGET !!!
Abból kiindulva, hogy a gépek, berendezések Kínából érkeznek majd – ilyen teljesítményű és precizitású gépek előállítására a magyar ipar ugyanis nem alkalmas –, 10–15 év alatt amortizálódnak, és vélhetően a profit sem fog sokáig melegedni a debreceni „páncélszekrényekben” (a német tulajdonban lévő itthoni autógyártók is ezermilliárdos nagyságrendben talicskázzák haza a nyereséget).
NA EZ IS PROBLÉMÁKAT VET FEL !!!

(forrás cikk: https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/14/kinai-gigaakkumulatorgyar-3000-milliard-forinttalajvizszint-csokkenes/)

A bejegyzés trackback címe:

https://stopaksigyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2018060564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása